gepubliceerd op 7 februari 2016
Een nieuw literatuurmuseum

Sinds vorige week is Nederland een nieuw museum over literatuur rijker, waarvoor bezoekers niet eens de deur voor uit hoeven te gaan en dat bovendien altijd geopend is. Literatuurmuseum.nl is een online platform over de Nederlands literatuur en het literaire erfgoed. Een platform voor liefhebbers, wetenschappers en het onderwijs, waar grote en kleine verhalen uit de literatuurgeschiedenis tot leven worden gebracht aan de hand van literaire schatten.

Zo kunt u er nu een serie foto’s bekijken die W.F. Hermans in 1961 maakte tijdens zijn wetenschappelijke expeditie naar Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen. Hermans bewaarde alle foto’s in zijn archief. De documentatie toont de onherbergzame schoonheid van het Noorse landschap waarin staalblauw en grijs overheersen. De foto’s bieden bovendien een fascinerend inzicht in het ontstaan van Nooit meer slapen. Tientallen passages uit de roman zijn, soms bijna letterlijk, te herkennen in de foto’s.

Literatuurmuseum.nl is een website van de Stichting Letterkundig Museum en Documentatiecentrum, ontwikkeld in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (KNAW).

Literatuurmuseum logo