zaterdag 27 januari 2018 om 14:00 uur
Heerenzaal van Restaurant L’ Union, Roermond
gepubliceerd op 10 januari 2018
Eerste werkvergadering 2018 van de Zuidelijke Afdeling

Het bestuur van de Zuidelijke afdeling nodigt u allen uit voor de eerste werkvergadering in 2018. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 27 januari om 14.00 uur in de Heerenzaal van Restaurant L’ Union in Roermond, gelegen aan de Markt/Kraanpoort. Als sprekers zijn uitgenodigd Manu van der Aa (over zijn biografie Tatave!, Paul-Gustave van Hecke, Kunstpaus, modekoning, salonsocialist) en Daan Rutten (over zijn proefschrift De ernst van het spel over het literaire engagement van Willem Frederik Hermans).

 

Manu van der Aa is als literatuurhistoricus verbonden aan het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden van de Universiteit Antwerpen. Hij is stichtend redacteur van het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd en publiceerde o.m. over E. du Perron, Michel Seuphor en Gerard Walschap. Zijn biografie van Alice Nahon, ‘Ik heb de liefde liefgehad’. Het leven van Alice Nahon (2008) werd bekroond met de prijs voor letterkunde van de provincie Antwerpen.

 

Paul-Gustave van Hecke (1887-1967) was een Vlaamse cultuurpaus uit de vorige eeuw. Van Hecke– Pégé, Gust of Tatave voor vrienden – is één van de veelzijdigste en spraakmakendste culturele figuren die België ooit heeft gekend. Vijftig jaar na zijn overlijden brengt Manu van der Aa deze kunstpaus en een halve eeuw Belgische cultuurgeschiedenis opnieuw tot leven. De eigenzinnige Van Hecke was een duivel-doet-al die zich met wisselend succes roerde in de Gentse politiek en met zijn scherpe pen heel wat theaterstukken en films maakte of kraakte. Hij mag gerust ook de eerste Belgische modeontwerper genoemd worden. Maar bovenal was hij een echte kunstpaus. Hij promootte onder meer het werk van de expressionisten Constant Permeke, Frits van den Berghe en Gust de Smet, en de surrealisten René Magritte en Paul Delvaux.

 

Daan Rutten promoveerde op 16 december 2016 aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het literaire engagement van Willem Frederik Hermans, De ernst van het spel. Willem Frederik Hermans en de ethiek van de persoonlijke mythologie. Daan Rutten is coördinator van Univers Online. Hij studeerde journalistiek en cultuurwetenschappen in Tilburg en werkte voor verschillende (universiteits) bladen.

 

In zijn proefschrift onderzoekt ‘Volledige Werken-onderzoeker’ Rutten in hoeverre het nihilistische en cynische beeld van de modernistische auteur Willem Frederik Hermans te verenigen is met engagement en maatschappijkritiek. Rutten toont aan dat de twee elkaar allerminst hoeven uit te sluiten: in tegenspraak met zijn reputatie, was W.F. Hermans wel degelijk een geëngageerd schrijver. In de discussie over het maatschappelijke engagement van moderne literatuur, komt een bepaalde groep modernistische schrijvers er in hun reputatie bekaaid vanaf. Onder deze ‘exclusieve modernisten’ is ook de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans. Deze groep schrijvers staat te boek als amoreel, ongeëngageerd, onrealistisch en autonoom. Daan Rutten toont in zijn proefschrift echter aan dat Hermans weliswaar weigerde kritische uitlatingen te doen over de objectieve werkelijkheid, hij beschouwde het niettemin als de taak van de moderne auteur om de subjectieve realiteit de bekritiseren. Hiervoor gebruikt Rutten de notie van het ‘symbolische spel’: constitutieve ficties die de chaos van de werkelijkheid maskeren maken het bestaan van een maatschappij mogelijk.

 

Aanmelding:

Voorafgaande aanmelding van uw komst wordt op prijs gesteld.

Het staat u vrij bij bijeenkomsten een of twee introducés mee te brengen. Door derden te betrekken bij onze activiteiten kan de aantrekkelijkheid van het lidmaatschap van de MdNL vergroot worden. U kunt zich per email aanmelden via maatschappijzuid@kpnmail.nl

 

Diner na afloop in L’ Union:

Aan degenen die na afloop van de vergadering met het bestuur en de sprekers willen dineren, wordt verzocht dit voorafgaand per e-mail aan de secretaris te melden. Dit ten behoeve van het reserveren van een tafel in restaurant L’ Union. Wel brengen wij iedereen onder de aandacht dat de kosten van het diner en de wijn door elke deelnemer zelf voldaan moeten worden.

 

Route en parkeergelegenheid:

• Voor hen die vanuit het zuiden met de auto naar Roermond komen, is aan te bevelen op de A73 de afslag Roermond-Zuid nemen, vervolgens op bij de drie opvolgende rotondes richting Roermond aan te houden, daarna aangekomen op de Rijksweg bij de tweede rotonde op die weg linksaf te slaan bij het richtingbord P Roermond centrum tot aan de daaropvolgende derde rotonde aan de Roersingel, waar de parkeergarage ligt van het Roercenter. Daarna richting Markt/kathedraal lopen.

• Wie vanuit de richting Venlo naar Roermond komt, neemt de afslag Roermond Centrum/Eindhoven/Weert en volgt de route tot aan de Maasbrug/kathedraal. Aldaar de keuze om rechtsaf naar de parkeergarage Kazerneplein te gaan of linksaf te slaan en door te rijden tot aan de rotonde Roersingel. Links voor de rotonde ligt de parkeergarage Roercenter.

• Vanuit het westen komend kan men direct na het passeren van de Maasbrug linksaf slaan richting parkeergarage Kazerneplein of rechtsaf naar de parkeergarage Roercenter.

• Reizigers per trein volgen vanaf het NS-station de borden Markt. Aangekomen op de winkelstraat Steenweg loopt men door naar de Markt. De vergaderlocatie ligt tegenover de kathedraal. Het is een wandeling van ongeveer 10 minuten.