Zaterdag 25 november 2017
om 14:00 uur
Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden
gepubliceerd op 17 november 2017
Fedde Schurerlezing 2017 door Willem Frijhoff

Op zaterdag 25 november wordt voor de zevende keer op rij een Fedde Schurerlezing gehouden, dit keer door prof. dr. Willem Frijhoff. De organiserende partijen zijn de Ried fan de Fryske Beweging, Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Alle keren wordt er aandacht gevraagd voor een onderwerp waar Fedde Schurer zich met bezig hield. Deze keer gaat het over geschiedenis en onderwijs met als titel Hoe wezenlijk is een universiteit voor een provincie? Reflecties vanuit de geschiedenis, in Fryslân en elders.

De komst van Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en de aanwezigheid van andere wetenschappelijke instituten in Fryslân was aanleiding om prof. dr. Willem Frijhoff te vragen het belang van die ontwikkeling in een internationaal historisch perspectief te bekijken. Prof. Frijhoff werkte aan binnen- en buitenlandse universiteiten, het laatst als hoogleraar Geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij geldt als een belangrijke grondlegger van de mentaliteitsgeschiedenis in Nederland. Zijn belangstelling gaat in het bijzonder uit naar vormen van cultuuroverdracht.

Na de Nederlandstalige lezing is er ruimte voor discussie. De middag wordt afgesloten met een drankje en een hapje.

Aanmelden:

De bijeenkomst wordt gehouden in Tresoar, Boterhoek 1 in Leeuwarden. Het programma begint om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur). De toegang is gratis. Wel graag opgave op info@tresoar.nl of  058 – 7890789.