gepubliceerd op 20 november 2017
Verschenen: ‘De dagen van Leopold Mangelmann’ van Arnon Grunberg

De dagen van leopold mangelmann.indd

Nog voor zijn debuutroman Blauwe maandagen (1994) gaf Uitgeverij Rothschild & Bach in februari 1993 een kleine bundel van Arnon Grunberg uit: De dagen van Leopold Mangelmann, Brief aan M, Schoonheid en bier. Het boekje, dat allerlei voorstudies bevat voor zijn roman Blauwe maandagen, werd nauwelijks verkocht.

Nu verschijnt het opnieuw, geheel herzien en uitgebreid met verhalen en teksten die uitgever-samensteller Vic van de Reijt bij de voorbereiding van de tentoonstelling Ich will doch nur dass ihr mich liebt terugvond in de garage van Grunbergs moeder. Grunberg zelf hierover:

Na de dood van mijn moeder begon mijn uitgever, tegenwoordig uitgever in ruste, Vic van de Reijt in de garage van mijn moeder, die zij nooit als garage heeft gebruikt, te grazen in mijn archieven. Hij vond verhalen waarvan ik het bestaan was vergeten, verhalen die ik me nog maar half kon herinneren, teksten ooit uitgegeven door Jan Ritsema, eveneens uitgever in ruste. 

Aan de eettafel in mijn moeders huis las en ordende Van de Reijt de teksten. Van hetzelfde verhaal bestonden soms zeven versies; de schrijver heeft een maniakale kant.

De keuze in deze bundel is gemaakt door Van de Reijt, de verantwoordelijkheid ligt bij mij.

Je zou kunnen zeggen: mijn teksten zijn wat er over is van mijn verleden. Deze teksten zijn wat er over is van dat verleden tot en met 2 mei 1994, toen dat verleden nogal veranderde door de uitgave van mijn debuutroman Blauwe maandagen.

De dagen van Leopold Mangelmann. Een keuze uit de archieven, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, paperback, 464 pag., € 24,99

ISBN: 9789038800653