Dinsdag 28 november 2017
om 19:30 uur
Boekhandel Kooyker, Breestraat 89 , Leiden
gepubliceerd op 19 november 2017
Lezing Fik Meijer over ‘Via Appia’

fik_meijer_via_appia_800p

Op dinsdagavond 28 november houdt Fik Meijer een lezing over zijn nieuwe boek ‘Via Appia. Met Horatius langs de koningin der wegen’ in boekhandel Kooyer te Leiden. Waarom is er nog geen boek over een van de beroemdste wegen ter wereld? Sinds 191 v.Chr. kunnen reizigers zonder onderbrekingen de bijna 550 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties, en heel veel handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is een uitzondering: een satire van de dichter Horatius.

In 37 v.Chr. reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Zijn nieuwste boek gaat over wagens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Daarnaast vertelt Meijer over de moord op de radicale volkstribuun Clodius, het levenseinde van Cicero, de slachting van de mannen van slavenleider Spartacus en de gevolgen van de Slag bij Cannae. En over de inspanningen van verschillende keizers om de weg in goede staat te houden.

Door de kaarten en talrijke kleurenfoto’s van de belangrijkste bezienswaardigheden komt de Via Appia ook visueel tot leven.

Aanmelden:

De toegang bedraagt € 5,-. Reserveren is gewenst via info@kooyker.nl en 071-3040130.