gepubliceerd op 19 oktober 2017
Lezing ‘De Stijl van Helene Kröller-Müller’ door Eva Rovers

In het Kröller-Müller Museum geeft biografe Eva Rovers op zowel zondagmiddag 29 oktober als woensdagmiddag 27 december een lezing over de Stijlcollectie van Helene Kröller-Müller. Kröller-Müller legde aan het begin van de twintigste eeuw een ongeëvenaarde collectie moderne kunst aan. Een van haar omvangrijkste deelverzamelingen bestaat uit werken van de De Stijlkunstenaars. Zo kocht zij schilderijen direct uit het atelier van Mondriaan, waardoor soms de verf letterlijk nog nat was. Ook was zij jarenlang de beschermvrouwe van Bart van der Leck, die zij diverse grootschalige opdrachten gaf voor het familiebedrijf Müller & Co. Dankzij haar maandelijkse bijdrage kon Van der Leck bovendien ongestoord werken aan zijn steeds radicalere abstractie. Maar de bemoeienissen van Helene Kröller-Müller deden de De Stijlleden niet alleen maar goed…

Eva Rovers publiceerde in 2010 de biografie De eeuwigheid verzameld, een biografie van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Het boek werd onder meer bekroond met de prestigieuze Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs 2012.

Toegang

De lezing is gratis voor iedereen met een geldig ticket voor museum en park. Wel graag aanmelden via info@krollermuller.nl o.v.v. ‘Lezing Eva Rovers’ en datum.