gepubliceerd op 23 oktober 2017
Verschenen: Dingen die ergens toe dienen. Verhalen over materiƫle cultuur van wetenschap

Dingen die dienen

Bij Uitgeverij Verloren is de bundelĀ Dingen die ergens toe dienen. Verhalen over materiĆ«le cultuur van wetenschap, onder redactie vanĀ Esther van Gelder, Erik Jorink, Ilja Nieuwland, Marlise Rijks en Alice Spruit.Ā Mahoniehouten kabinetten, anatomische theaters, boeken, veilingcatalogi, en instrumenten, heel veel instrumenten ā€“ vooral telescopen.

Het zijn slechts een paar voorbeelden van objecten die de afgelopen decennia de aandacht van wetenschapshistorici in Nederland hebben opgeƫist. In die jaren rees het besef dat deze materiƫle dimensie van de wetenschapsbeoefening in het verleden onderbelicht was gebleven.

Deze bundel beschrijft meer dan veertig objecten die van belang zijn geweest voor de uitoefening van wetenschap in Nederland. Van klein naar groot gaan we van minieme steentjes en lensjes via thermometers naar immense observatietorens en museumgebouwen. Maar de auteurs staan ook stil bij de materiƫle, tactiele kant van dingen die tot voor kort slechts als containers van kennis golden: boeken, pamfletten en affiches. Het resultaat is een interessante integratie van object- en kennisgeschiedenis en een fascinerende reis door het wetenschappelijk erfgoed dat in Nederland bewaard wordt.

Klik hier voor de volledige inhoudsopgave van de bundel.

Dingen die ergens toe dienen. Verhalen over materiĆ«le cultuur van wetenschap,Ā Uitgeverij Verloren, paperback, 192 pag.,Ā ā‚¬ 25,-

ISBN:Ā 9789087046958