Zaterdag 14 oktober 2017
om 14:00 uur
Heerenzaal van Restaurant L’ Union, Roermond
gepubliceerd op 22 september 2017
Derde werkvergadering 2017 van de Zuidelijke Afdeling

Het bestuur van de Zuidelijke afdeling nodigt u allen uit voor de derde werkvergadering in 2017. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 14 oktober om 14.00 uur in de Heerenzaal van Restaurant L’ Union in Roermond, gelegen aan de Markt/Kraanpoort. Als gastsprekers zijn Marjoleine de Vos en Elisabeth Leijnse uitgenodigd.

Sprekers

Vos uitzicht

Marjoleine de Vos is dichter, essayist, journalist, kinderboekenschrijver en bloemlezer. Zij volgde het gymnasium te Amsterdam. Aan de Universiteit van Amsterdam volgde ze de studie Nederlandse Taal en Letterkunde. In 1985 studeerde zij af op Gerrit Achterberg. Zij is werkzaam als redacteur kunst bij NRC Handelsblad. Daar schrijft zij over kunst, literatuur en koken, en heeft zij een tweewekelijkse column op de opiniepagina van deze krant. Enkele van haar dichtbundels zijn: Zeehond graag, (2000), Kat van sneeuw (2003), Het waait (2008)  en Uitzicht genoeg (2013). Zij schreef onder andere deze essays:  Nu en altijd-Bespiegelingen, Dichtersgesprekken-Over het maken en lezen van poëzie, Het is zo vandaag als altijd. Korte bespiegelingen en samen met Bas Heijne en Henk Wals, Oude zekerheden en nieuwe wegen, essays over literatuur. Ook stelde zij enkele bloemlezingen samen zoals Geen vuur te heet. Nederlandse literatuur vanaf 1860 als Salamander, Jou willen is je missen-Gedichten over de liefde en Je bent de wolken en je bent de hei van J.A. dèr Mouw. Ook over kookkunst en aanverwante zaken publiceerde zij, zoals het literaire kookboek Een vis, zwemmend in roomsaus.

Leijnse Strijdbare freules

Elisabeth Leijnse, auteur van de biografie Cécile en Elsa, strijdbare freules, werkt als hoogleraar letterkunde aan de Universiteit van Namen. Zij promoveerde op Symbolisme en nieuwe mystiek in Nederland voor 1900 (1995) en schrijft over de cultuur en literatuur van het fin de siècle. Cécile en Elsa, strijdbare freules is een dubbelbiografie over de feministische zussen Cécile en Elsa de Jong van Beek en Donk. In de negentiende eeuw stonden zij aan de basis van belangrijke mijlpalen in de vrouwenemancipatie in Nederland. Het boek kreeg van NRC-recensente Ileen Montijn een lovende kritiek. Dat Leijnse koos voor een dubbelbiografie is volgens Montijn een verrijking. Ook noemde zij het boek ‘weldadig goed geschreven’. Het boek kreeg de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2016 en de Libris Geschiedenis Prijs van datzelfde jaar.

Diner na afloop in L’ Union

Aan degenen die na afloop van de vergadering met het bestuur en de sprekers willen dineren, wordt verzocht dit voorafgaand per e-mail aan de secretaris te melden. Dit ten behoeve van het reserveren van een tafel in restaurant L’ Union. Wel brengen wij iedereen onder de aandacht dat de kosten van het diner en de wijn door elke deelnemer zelf voldaan moeten worden.

Aanmelding
Voorafgaande aanmelding van uw komst wordt op prijs gesteld.

Het staat u vrij bij bijeenkomsten een of twee introducés mee te brengen. Door derden te betrekken bij onze activiteiten kan de aantrekkelijkheid van het lidmaatschap van de MdNL vergroot worden. Aanmelden kan per e-mail via maatschappijzuid@kpnmail.nl

Route en parkeergelegenheid (gelet op de enorme toename van belangstellenden voor het Outletcenter kan de parkeergarage nabij de Maashaven niet meer aanbevolen worden)

•        Voor hen die vanuit het zuiden met de auto naar Roermond komen, is aan te bevelen op de A73 de afslag Roermond-Zuid nemen, vervolgens bij de drie opvolgende rotondes richting Roermond aan te houden, daarna aangekomen op de Rijksweg bij de tweede rotonde op die weg linksaf te slaan bij het richtingbord  P Roermond centrum tot aan de daaropvolgende derde rotonde aan de Roersingel, waar de parkeergarage ligt van het Roercenter. Daarna richting Markt/kathedraal lopen.

•        Wie vanuit de richting Venlo naar Roermond komt, neemt de afslag Roermond Centrum/Eindhoven/Weert en volgt de route tot aan de Maasbrug/kathedraal. Aldaar linksaf slaan en doorrijden tot aan de rotonde Roersingel. Links voor de rotonde ligt de parkeergarage Roercenter.

•        Vanuit het westen komend kan men direct na het passeren van de Maasbrug rechtsaf slaan naar de parkeergarage Roercenter.

•        Reizigers per trein volgen vanaf het NS-station de borden Markt. Aangekomen op de winkelstraat Steenweg loopt men door naar de Markt. De vergaderlocatie ligt tegenover de kathedraal. Het is een wandeling van ongeveer 10 minuten.