gepubliceerd op 2 september 2017
Nieuws van de DBNL

De DBNL-nieuwsbrief voor september is weer verschenen, boordevol met nieuwe titels, zoals jaargangen van De Nieuwe Gids en De Tweede Ronde, en werken van onder anderen Pierre Kemp, Willem Kloos en Gerrit Paape.

Daarnaast wordt het tijdschrift De Stijl uitgelicht:

‘De schilderijen van Piet Mondriaan, de stoel van Gerrit Rietveld: wie kent ze niet? Beide kunstenaars behoorden tot ‘De Stijl’. Nederland viert dit jaar het honderdjarig bestaan van deze kunstbeweging, aangezien in 1917 het gelijknamige tijdschrift werd opgericht door schilder Theo van Doesburg. Op DBNL zijn alle jaargangen terug te vinden in een facsimile-uitgave uit 1968.

In 1912 schreef Van Doesburg in het dagblad De Avondpost: ‘Trek de vorm van de natuur af en ge houdt “stijl” over.’ Het werd uiteindelijk het ideaal van ‘De Stijl’: een zo groot mogelijke abstractie. Figuratieve kunst was uit den boze. Door de associaties met reële objecten los te laten zou men absolute harmonie kunnen scheppen, in een wereld die op het moment van oprichting van De Stijl verre van harmonieus was.’

Klik hier om de volledige nieuwsbrief van de DBNL te bekijken.

dbnl_logo_s