Vrijdag 12 mei 2017
om 13:30 uur
Vossiuszaal, Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden
gepubliceerd op 15 maart 2017
Themamiddag ‘AziĆ« en het Nederlands’

Op vrijdag 12 mei aanstaande organiseertĀ de Commissie voor taal- en letterkunde van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de themamiddag ‘AziĆ« en het Nederlands’. Europa is al eeuwenlang gefascineerd door AziĆ«. Vanaf de zestiende eeuw is geprobeerd om delen van deze regio onder westerse invloedssfeer te brengen en te exploiteren, met wisselend succes. Ondertussen blijkt AziĆ« niet alleen een rijk verleden te hebben maar ook een veelbelovende toekomst.

Na de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie zijn landen uit dit werelddeel politiek en economisch sterk in opkomst. China investeert tegenwoordig op grote schaal in Westerse bedrijven en infrastructuur. In toenemende mate volgen studenten uit AziĆ« een academische opleiding in Europa. Voor de Universiteit Leiden is ā€˜Asian Modernities and Traditionsā€™ een van de onderzoeksprofielen waarop stevig ingezet wordt. En dit jaar opent Universitaire Bibliotheken Leiden haar Asian Library, reden voor de universiteit en andere lokale erfgoedpartners om 2017 uit te roepen tot Leiden Asia Year.

Op vrijdagmiddag 12 mei houdt de Commissie voor taal- en letterkunde van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde haar jaarlijkse themamiddag. Gezien de context van het Leiden Asia Year leek het passend om als onderwerp te kiezen: ā€˜AziĆ« en het Nederlandsā€™. In vijf lezingen komen zowel taalkundige als letterkundige perspectieven aan bod. De onderwerpen zijn ontleend aan het verleden en het heden. Binnen de Maatschappij houdt de werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde zich al jaren bezig met Nederlands koloniale en postkoloniale verleden in Zuidoost AziĆ«. Maar niet alleen IndonesiĆ«, ook China en Japan worden belicht op deze themamiddag.

Iedereen is van harte welkom om deze middag bij te wonen. Gelieve uw deelname graag vĆ³Ć³r 1 mei te bevestigen via email: aanmelding@library.leidenuniv.nl (o.v.v. themamiddag MNL, 12 mei)

Klik hier voor het volledige programma en meer informatie.