gepubliceerd op 1 oktober 2016
Jubileumnummer Nieuw Letterkundig Magazijn verschenen

NLM1

Het speciale  jubileumnummer van het Nieuw Letterkundig Magazijn is verschenen. Het tijdschrift telt maar liefst 124 pagina’s, bevat 25 artikelen en is rijkelijk geïllustreerd. Uit het voorwoord:

Eind 2014 is de redactie van het Nieuw Letterkundig Magazijn begonnen met brainstormen over hoe het 250-jarig jubileum van de Maatschappij in het tijdschrift te gedenken. Verschillende plannen hebben de revue gepasseerd. Omdat er al twee themanummers (in 2012 en 2013) aan beroemde Maatschappijléden gewijd zijn, besloot de redactie nu uit te gaan van wérken. Begin 2015 wisten we het. 

We begonnen met de vraag: wat heeft de Maatschappij in 250 jaar opgeleverd? Al ras verruimd tot: Welke belangrijke werken hebben Maatschappijleden, al dan niet onder invloed van de Maatschappij, sinds 1766 tot stand gebracht? U ziet: ruim gedefinieerd, dat ‘al dan niet onder invloed van’, want, zoals u hier en daar kunt lezen, was het lang niet altijd dankzij, soms zelfs ondanks de Maatschappij, dat een invloedrijk werk van een Maatschappijlid tot stand kwam.

Vervolgens heeft de redactie het tijdperk van 250 jaren in 5 x 50 jaar verdeeld, en uit elke periode vijf belangrijke werken, uiteraard mits geschreven of vervaardigd door een Maatschappijlid, gekozen. Op grond van dit criterium vielen sommige interessante werken die spontaan ‘naar boven kwamen’, helaas buiten de boot, maar in een jubileumnummer van de Maatschappij moest deze randvoorwaarde streng gehandhaafd worden. De redactie heeft er wel naar gestreefd verschillende disciplines aan bod te laten komen: taalkunde, lexicologie, literatuur, zowel proza als poëzie, geschiedenis en literatuurgeschiedenis, koloniale literatuur en kinderliteratuur, architectuur en zelfs psychiatrie.

Het eerste exemplaar werd op 17 september jongstleden door eindredacteur Susanne Onel uitgereikt aan Berry Dongelmans, secretaris van de MdNL.

Nieuw Letterkundig Magazijn, Jaargang XXXIV, jubileumnummer 2016, 124 pag. 

6250jaar_MdNL-1600