gepubliceerd op 29 september 2016
Onlangs verschenen: ‘Dagboek 1943-1947’ van J. van Oudshoorn

Oudshoorn dagboek

Jan Koos Feijlbrief (1876-1951) publiceerde onder het pseudoniem J. van Oudshoorn romans, verhalen en toneelwerk. De sombere debuutroman over eenzaamheid en beschaamd vrijgezellenleven Willem Mertens’ levensspiegel (1914) en de geestige schelmenroman over een gedegenereerde bon-vivant Tobias en de dood (1925) gelden als zijn bekendste werken. In de jaren 1905-1933 werkte hij op de kanselarij van het Nederlandse gezantschap in Berlijn. In Nederland was lange tijd vrijwel onbekend wie achter het pseudoniem Van Oudshoorn schuilging. Ook zijn uitgevers hadden hun Berlijnse auteur, die zijn privépersoon als ambtenaar strikt van de schrijver scheidde, nooit in levenden lijve gezien. In de crisistijd van 1933 werd op de rijksdienst bezuinigd. Feijlbriefs positie in Berlijn kwam te vervallen. Hij keerde met tegenzin als wachtgelder terug naar zijn geboortestad Den Haag.

Dagboek 1943-1947 bevat een complete uitgave van Van Oudshoorns dagboek uit de meest gespannen jaren van zijn leven. Uit geldgebrek ziet hij zich genoodzaakt broodvertalingen te maken en leesrapporten te schrijven voor het onder nsb-vlag opererende Departement van Volksvoorlichting en Kunsten.

Dagboek 1943-1947 is naar het handschrift bezorgd, geannoteerd en van een uitvoerig voorwoord en een verantwoording voorzien door Jan Paul Hinrichs. In het dagboek werden vele knipsels en documenten aangetroffen waarvan een aantal werden gefacsimileerd waaronder een hele krantenpagina De facsimile’s werden dubbelzijdig afgedrukt om een zoveel mogelijk levensecht beeld van de tijd en de dagboeken te geven.

Het Dagboek 1943-1947 verschijnt als eenmalige bibliofiele editie bij de Statenhofpers te ’s-Gravenhage. Het heeft een omvang van 112 pagina’s. Het werd door zetterij Chang Chi Lang-Ying gezet uit de Monotype Bembo pro en Bembo Titling. Offsetdrukkerij Jan de Jong drukte het op geschept gevergeerd Zerkall Bütten. Boekbinderij Van Waarden bond 115 Arabisch genummerde exem-plaren in halflinnen met platten van Fabriano Ingres.

Dagboek 1943-1947, Statenhofpers, gebonden, 112 pag., € 90,-

Bestellen kan via duodecim@telfort.nl