gepubliceerd op 19 september 2016
Jubileumprogramma

Dit jaar viert de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde haar tweehonderdvijftigste verjaardag. Hier vindt u in één oogopslag het volledige jubileumprogramma, foto-impressies en de feestelijke publicaties zoals het jubileumboek Al die onbekende beroemdheden en het dubbeldikke feestnummer van het Nieuw Letterkundig Magazijn.

Het jubileumjaar in vogelvlucht:

20 mei: De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vierde in aanwezigheid van haar beschermheer Z.M. de Koning, haar 250-jarig bestaan. Tijdens deze viering in de aula van de Leidse Universiteit hield schrijver, dichter en theaterauteur Tom Lanoye de feestrede, werden zes ereleden benoemd en nam Z.M. de Koning het eerste exemplaar van het jubileumboek Al die onbekende beroemdheden (LUP, 2016) in ontvangst.

F9

Eerste foto-impressie
Tweede foto-impressie
Jubileumboek Al die onbekende beroemdheden 

9 juni: Opening van de tentoonstelling 250MNL in de Universiteitsbibliotheek Leiden.

11 juni: Jaarcongres van de Nederlandse Boekhistorische Vereniging, gewijd aan het boek in 1766, het jaar waarin de MdNL werd opgericht.

18 juli: Onthulling gevelsteen Frans van Lelyveld, oprichter van de MdNL, op de Hogewoerd 126b te Leiden.

IMG_0860

Foto-impressie 

7 september: Bilderdijksymposium ter gelegenheid van de aanbieding van een beeld van Bilderdijk aan de Universiteit Leiden.

bilderdijk-hele-beeldje

Beeld Bilderdijk

17 september: Speciale jubileumviering die in het teken staat van 250 jaar MdNL. Naast een uitgebreid programma van lezingen, een literaire rondvaart door Leiden en een bezoek aan de Thysiusbibliotheek werden de Academische Jaarprijzen van de MdNL uitgereikt, en tevens de Van der Hoogt-prijs aan Niña Weijers en de Beaufort-prijs aan Elisabeth Lockhorn. Ook werden twee nieuwe ereleden benoemd. Na de overhandiging van het jubileumnummer van het Nieuw Letterkundig Magazijn aan Berry Dongelmans vond een debat plaats met als thema ‘De Nederlandse auteur in de globaliserende wereld’, geleid door Theodor Holman. De dag werd afgesloten met een receptie en een literair diner.

034

Eerste foto-impressie

Tweede foto-impressie

Derde foto-impressie

Vierde foto-impressie

Academische Jaarprijzen

Jubileumnummer Nieuw Letterkundig Magazijn

24 september: Speciale bijeenkomst in het kader van de ‘Week van de Afrikaanse roman’, mede georganiseerd door de commissie voor Zuid-Afrika, met o.a. Cees Klapwijk, Eep Francken, Ena Jansen, Marlene van Niekerk en Francois Smith.

19 oktober: Congres Rewriting Biography. The past (long) 25 years, georganiseerd door de Werkgroep Biografie en het Tijdschrift voor Biografie, met o.a. Thomas Etzemüller, Yvonne Hirdman, Elisabeth Leijnse en Elisabeth Lockhorn.

26 oktober: Lezing in het kader van MNL250 door Nicolette Mout: ‘Met lust en volharding’. De Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 1841-2000.

9 december: Huizingalezing 2016: ‘Bach en zijn zangers’ door Ton Koopman. Speciale editie van de Huizingalezing met een uitvoering van de ‘Hohe Messe’ door musici van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag en The Juilliard School uit New York.

6250jaar_MdNL-1600