Zaterdag 17 september 2016
om 19:00 uur
OBA-Theater, Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, Amsterdam
gepubliceerd op 31 augustus 2016
Caraïbische Letterendag: Albert Helman, rebel en pionier

De Surinaamse schrijver Albert Helman (1903-1996, pseudoniem van Lou Lichtveld) staat centraal op de zevende Letterendag van de Werkgroep Caraïbische Letteren. Die vindt plaats op zaterdagavond 17 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Verschillende artiesten werken mee aan de avond, onder meer Kenny B en Manoushka Zeegelaar Breeveld, terwijl werk van Helman zelf wordt uitgevoerd door pianist Hessel bij de Leij en alt-mezzosopraan Charlotte van Stoppelenburg.

De Letterendag is opgebouwd rond vier facetten van Helmans veelzijdige persoon; de musicus, de eerste migrant-schrijver, de avantgardist en de kosmopoliet. Via woord, muziek en beeld wordt zijn nalatenschap tot leven gebracht en tegelijkertijd gespiegeld aan het heden; hoe inspireert hij nog altijd de jongste generatie schrijvers en kunstenaars?

Hoogtepunt van de avond is de presentatie van het boek Rusteloos en overal, een biografie van Albert Helman waar Michiel van Kempen tien jaar aan werkte: “In dat lange leven van Helman kom je zowat alles tegen wat er echt toe deed in de twintigste eeuw. Dat is werkelijk ongelooflijk.”

Diverse artiesten, kunstenaars, schrijvers en bekenden van Helman leveren een bijdrage aan het programma, onder wie Felix Burleson, Shrinivási, Thea Doelwijt, Tessa Leuwsha, Rihana Jamaludin, Sherman de Jesus, Pim de la Parra, Jerry Dewnarain en Ruth San A Jong. De presentatie van de Letterendag is in handen van Ivette Forster en Maarten van Hinte.

Tickets kunnen uitsluitend gereserveerd worden door € 12,50 over te maken op bankrekeningnummer NL 26 INGB 000 302 7698 t.n.v. Werkgroep Caraïbische Letteren, Amsterdam, onder duidelijke vermelding van naam, adres en emailadres. U ontvangt geen betalingsbevestiging. Uw kaarten liggen klaar op de avond van de lustrumviering bij de entree. Elke bezoekers krijgt gratis een boek van Albert Helman.