gepubliceerd op 20 juni 2016
Bekroningen Academische Jaarprijzen MNL 2016 bekend

De bekroningen van de Academische Jaarprijzen van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde zijn bekend. Ze worden dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Deze jaarlijkse prijzen bekronen de beste masterscriptie, het beste academische artikel en de beste dissertatie op het gebied van de Nederlandse taalkunde of de Nederlandstalige en Afrikaanse letterkunde. In 2016 was de Nederlandse en/of Afrikaanse letterkunde aan de beurt.

De Commissie van voordracht bestond uit prof. dr. Frans Willem Korsten en prof. dr. Maaike Meier.

De winnaars zijn dit jaar

  • Masterscriptie: Sarah Adams (Universiteit Gent), ‘Slavernye onder het oog […] brengen’ Abolitionistisch theater in de discussie over de afschaffing van de koloniale slaverij in Nederland rond 1800 uit studiejaar 2014-2015.
  • Artikel: Ksenia Robbe (Universiteit Leiden), ‘Translating Transition. The Politics of Nostalgia and Provincialisation in Antjie Krog’ s A Change of Tongue and Begging to Be Black’. Verschenen in: Tijdschrift voor Nederlandse taal- en letterkunde 131 (2015, nr. 4.)
  • Dissertatie: Geertjan de Vugt (Universiteit van Tilburg), The Polit-Dandy: On the Emergence of a Political Paradigm. 2015.

Ze krijgen de prijzen uitgereikt tijdens de laureatenmiddag – onderdeel van de feestelijke dag die de MNL op 17 september organiseert vanwege haar 250-jarig bestaan.

6250jaar_MdNL-1600